Luonnonkosmetiikkaa vol.2: Mossa, Urtekram ja O-Live

Viimeaikoina olen alkanut tutustumaan luonnonkosmetiikkaan ja se on alkanut kiinnostamaan yhä enemmän tutustumisen myötä. Ehkä aiemmin jopa väheksyin sitä luottaen synteettisten kemikaalien voimaan ajatuksella, että ihonhoidon ja nuorekkuuden salaisuudet ratkaistaan soluviljelmien ja koeputkien voimin laboratorioissa. Hieman yksipuolinen käsitys, joka alkoi muuttua vähitellen ... tähän on varmasti ollut vaikuttamassa luonnonkosmetiikan jatkuvasti nouseva trendi kosmetiikkamaailmassa sekä myös omat kokemukset siitä, että synteettisen kosmetiikan tuotteet eivät ole tuoneet toivottua tulosta iho-ongelmiini tai ylipäänsä useimmat eivät ole sopineet minulle. Tuoksumaailmakaan ei miellytä samalla tavalla kuin olen huomannut luonnonkosmetiikan osalta miellyttävän.

Mossa on rantautunut Suomeen viimeaikoina ja blogeissa sitä on esitelty. Mossa on siis Madaran hieman edullisempi pikkusisko, joka luottaa marjojen voimaan tuotevalikoimassaan. Prismassa hoksasin hyllyllä Mossan päivävoiteen etsiessäni Lumenen Bright now -seerumille seuraajaa ja nappasin samantien sen ostoskoriin. Luottodeodorantti Garnier pääsi myös hiljattain loppumaan, joten otin Urtekramin deodorantin myöskin marketin hyllyltä kokeiluun. Uusia hankintoja on myös O-Live otsonoitu oliiviöljy, jonka hankin Ruohonjuuresta pitkän odottelun päätteeksi. Tuote ollut kovasti kysynnässä viimeaikoina ja päässyt loppumaan siksi. Otsonoitua oliiviöljyä on ollut saatavilla Suomessakin ihonhoitoon käsittääkseni jo 10 vuoden ajan, mutta ihan viimeaikoina siitä on vasta tullut trendi. Hiljattain esimerkiksi meikkitaiteilija Suvi Tiilikainen vannoi ihonhoidossa sen nimeen MeNaiset -lehdessä.























Mossan Vitamin Coctail Ultra 5in1 ultra moisture -päivävoide kätevässä pumppupullossa on tarkoitettu kaikille ihotyypeille/kuivalle iholle. Tehoaineina on tyrni ja vadelma. Sertifioitua latvialaista luonnonkosmetiikkaa. Voide tuoksuu marjaisalle, imeytyy ja kosteuttaa erinomaisesti. Ei jätä rasvaista pintaa. Minulle tämä on erittäin hyvä meikkivoiteen alle primerin kanssa tai ilman, sillä meikki kuivattaa ihoa päivän mittaan. Ihoni siis on sekaiho/rasvainen luonnontilassa, mutta yritäppä laittaa sen ihotyypin voiteita meikin alle, niin kohta on korppunaama peilistä katsomassa ;) Mikään ei vanhenna enemmän kuin kuivuudesta lohkeileva meikkovoide+puuteri -naamari. Tätä voi suositella kaikille. Ei mielestäni aiheuta finnejä, mikä on erittäin tärkeää tällaiselle vahvasti akneen taipuvaiselle iholle.

O-Live Otsonoitu oliiviöljy (normaali vahvuus) tuli hankittua testaukseen aknen hoitoon ja ehkäisyyn sekä myös anti-age tuotteeksi. Tällä pitäisi siis olla hyvin monenlaisia ihon hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Mm. hoitaa aknea, nopeuttaa ihon uudistumista, ehkäisee/hoitaa ryppyjä ja vanhentunutta ihoa, suojaa UV-säteilyltä ja paljon muuta. Tämän pitäisi lisätä ihon kasvutekijöiden määrää epidermiksessä ja verinahasssa, mm. VEGF:aa, joka on verisuonikasvutekijä, PDGF:aa (platelet derieved growth factor, yleinen kasvutekijä iholla) ja TGF-beetaa (transformoiva kasvutekijä beeta, yleinen kasvutekijä) sekä kollageenin synteesiä muun muassa näiden kautta. Jonkin verran siis asiaa on tutkittukin, mutta tutkimusten laadusta en osaa kommentoida mitään, niin pitkälle en ole tähän tutustunut.

Kaupassa tämä myytiin huoneenlämmössä, mutta itse säilytän tätä nyt jääkaapissa, sillä alle +8 asteessa säilytettäessa tuotteelle luvattiin pidempi käyttöaika. Tämä on todella riittoisaa, joten on mahdollista että riittääkin jopa vuodeksi. 2 vuotta on luvattu käyttöaikaa jääkaapissa vs. jos säilyttää huoneenlämmössä, vain 9 kk. Iholle tämä levittyy kuten mikä tahansa öljy. Siinä on sellainen jännä kirpeä tuoksu, joka tulee otsonoinnista, mutta kohtuu nopeaa haihtuu kuitenkin niin ettei sitä huomaa. Ylimääräisen tuotteen voi kasvoille hieromisen jälkeen taputella kasvopaperilla pois. Noin viikon käytössä huomasin että iho on paremman näköinen väriltään ja pehmeän tuntuinen. Jopa nuorekkaampi yleisolemukseltaan. Akneen en vielä noin 2 vk käytöllä ole havainnut vaikutuksia, jonkin verran nuita pikku näppylöitä taas syksyn mittaan on kasvoille ilmestynyt. Katsotaan nyt ja seurataan, miten käy. Toivon ettei näppylät kuitenkaan lisääntyisi, sillä haluaisin pitää tämän tuotteen käytössä jatkossakin.

Urtekram Cream deo coconut on uutuusdeodorantti perinteikkäältä merkiltä. Urtekramin tuotteita olen lähinnä käyttänyt elintarvikkeiden muodossa aiemmin, mutta päätin nyt kokeilla aluminitonta deodoranttia ja siksi päädyin tähän. Osa syy siinäkin ettei Cittarin hyllyllä alumiinittomien valikoima mikään suuri ollut. Heikko puoli tässä tosiaan on se, että tuote on deodorantti, ei antiperspirantti. Hikoilua ei siis estä. Minulla tuo hikoilu tuntuu olevan jotekin jaksottaista (ehkä hormonit taustalla..). Välillä tuntuu etten juuriakaan normaalitilassa hikoile, sitten on taas niitä päiviä että huhhuh.

Deodorantti poistaa hien hajua, mutta kainalot eivät kuivana pysy jos eivät ole pysyäkseen ilman deodoranttia. Kyllä tämän kanssa pärjää, ihan kiva tuote, kermainen koostumus joka tuoksuu kookokselle, mistä tykkään paljon. Kaveriksi voisi vielä normaalin antiperspirantin kuitenkin ostaa ja käyttää tätä sellaisina päivinä kun ehdotonta kuivakainaloisuutta ei vaadita ;).  Miksi ylipäänsä kokeilin tätä? No..mietityttäähän tuo alumiini jonkin verran, siitä on niin monenlaista juttua olemassa. Käsittääkseni ei kuitenkaan ole todistettu että se aiheuttaisi esim. rintasyöpää..

Nyt off-topic, semitieteellistä pohdintaa..

Toisaalta on melko hankala todistaa jotain tämmöistä puoleen toiseen (siis alumiinin yhteys rintasyöpään), johtuen esimerkiksi rintasyövän monimuotoisesta syntyprosessista, jossa osallisena genetiikka ja todennäköisesti hyvin monet erilaiset ympäristötekijät. Käytännössä on mahdoton ainakaan retrospektiivisellä tutkimuksella osoittaa, että alumiini antiperspirantissa aiheuttaisi syöpää. Jälkikäteen sairastumisen jo tapahduttua on mahdoton sanoa, että kuka minkäkin syyn vuoksi on sairastunut, koska syitä on niin monia.. Pitäisi tämän toteamiseksi/poissulkemiseksi tehdä pitkä prospektiivinen tutkimus, jossa olisi kaksi toistensa kanssa vertailukelpoista ryhmää hyvin monien tekijöiden suhteen vakioituna (mm. ikä, elintavat, genetiikka), tarpeeksi suuri tutkittavien joukko ja sitoutuminen vuosien ajaksi käyttämään vain antiperspiranttia tai normaalia deodoranttia/ei mitään. Sitten lopulta katsottaisi, että kuinka moni esim. sairastuu siihen rintasyöpään ja tehdään tästä sitten monimuuttuja-analyysi, joka mahdollisesti voisi näyttää alumiinin yhteyden syöpään..tai sitten ei.

Huhuh..ei kuulosta siltä että ikinä onnistuisi, tai että millään taholla olisi intressejä tällaista kallista tutkimusta toteuttaa ja valvoa :D Siksi olemmekin kaikenlaisten huhupuheiden varassa... Jos kyseessä oikeasti olisi selkeästi karsinogeeninen aine, niin se olisi osoitettu eläinkokeissa tai ihmisillä markkinoille tultua sairastavuuden selkeänä nousuna. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Monenlaisia tutkimuksia toisaalta on varmasti tehty ja yhä tehdään, joista sitten kohu-uutisiakin revitään. Tukimusten laatu on sitten aivan toinen asia. Tieteelliseen tutkimukseen perehtyneenkin saattaa olla vaikea arvioda, ainakaan nopeasti, että mistä on aina kyse.. onko oikea merkittävä tulos kyseessä, onko tutkimusasetelma edes sellainen että tulosta voisi olla saatavilla, vai onko kyseessä ihan pelkkää huuhaata kohutarkoituksella tehtynä. Niin vaikeaa tämä välillä. Lääkärinä sitten pitäisi olla ns. totuus hanskassa luontaistuotteista, kemikaaleista, kosmetiikasta yms yms. En voi sanoa tähän muutakuin että LOL ˆ___ˆ


Kommentit

Suositut tekstit